Επίσημο αίτημα για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ κατέθεσε η Ουκρανία

Παρασκευή, 30/9/2022 - 17:55
Μικρογραφία

Επίσημο αίτημα για επιταχυμένη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ κατέθεσε η Ουκρανία στον απόηχο της προσάρτησης τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών από τη Ρωσία. Την εξέλιξη ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη διάρκεια διαγγέλματος του.

Ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως η Ουκρανία έχει ήδη ντε φάκτο ολοκληρώσει το μονοπάτι της προς το ΝΑΤΟ, έχει αποδείξει την δυνατότητα συνεργασίας της στα στάνταρντς της Συμμαχίας στο πεδίο των μαχών, εμπιστεύεται η μια πλευρά την άλλη και προστατεύει η μια πλευρά την άλλη.

«Ντε φάκτο. Σήμερα η Ουκρανία υποβάλλει αίτημα για να το κάνει και de jure. Κάτω από μια διαδικασία με συνέπεια με τη σημαντικότητα της προστασίας ολόκληρης της κοινότητας. Με βάση μια ταχεία διαδικασία. Γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν. Είδαμε την Φινλανδία και Σουηδία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για δίκαιο αίτημα για την Ουκρανία επειδή απέδειξε στην πράξη τις αξίες της.

«Καταλαβαίνουμε ότι αυτό απαιτεί τη συναίνεση όλων των μελών της συμμαχίας. Καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Στην εισαγωγή του ανέφερε τα ακόλουθα.

«Σήμερα εδώ στο Κίεβο, στην καρδιά της χώρας μας, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την ασφάλεια ολόκληρης της κοινότητας των ελεύθερων εθνών. Βλέπουμε ποιος μας απειλεί, ποιος θέλει να μας σκοτώσει. Αυτός που για να επεκτείνει την ζώνη ελέγχου του, δεν διστάζει σε καμιά αγριότητα. Στις 24 Φεβρουαρίου, εξαπέλυσαν πλήρη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν θα σταματούσε στα σύνορα μας αν δεν την σταματούσαμε. Και άλλα κράτη θα βρίσκονταν θύματα της επίθεσης της. Οι βαλτικές χώρες, Πολωνία, Μολδαβία, Γεωργία, Καζακστάν…η Ρωσία θέλει να υποτάξει διάφορα έθνη σε Ευρώπη και Ασία. Το είπε πριν έξι μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι,  αναφέροντας πως θα απελευθερώσει τα εδάφη ακόμα και την Κριμαία.

 Στη συνέχεια ανέφερε ότι είχε συνάντηση με τους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και πως έχουν αποφασίσει.

«Πρώτον ότι το μοναδικό μονοπάτι για ενίσχυση της Ουκρανίας και διωγμό των κατακτητών από όλη την επικράτεια της χώρας αποκαθιστώντας την ειρήνη. Θα ολοκληρώσουμε αυτό το μονοπάτι. Δεύτερον ότι η Ουκρανία ήταν και παραμένει ηγέτιδα στις διαπραγματευτικές προσπάθειες. Ήταν το δικό μας κράτος που πάντοτε πρόσφερε την ευκαιρία στη Ρωσία να καταλήξει σε συμφωνία για συνύπαρξη σε ίσους, ειλικρινείς και δίκαιους όρους. Αυτό κατέστη αδύνατο με τον Ρώσο Πρόεδρο. Δεν γνωρίζει τι σημαίνει αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με άλλο Ρώσο Πρόεδρο.